Miten kuulla omaa sisäistä ääntä paremmin?

Pysähdy hetkeksi aistimaan ympäröivää elämää. Hiljennä vauhtia ja heristä korvia. Mitä kuulet? Mitä näet?

Riippuen paikasta, tunnelmat ovat hyvin moninaisia.

Kaupungin ruuhkassa kuulet ohi kulkevat autot, liikennevalojen piippaukset, kännykän soittoäänen, puheen sorinan, pyörän pirikellon ja mahdollisesti hälytysajoneuvon äänet ja niin edelleen. Silmiesi edessä avautuu suuri väkijoukko ihmisiä liikennevaloissa, ohi kiitävät ajoneuvot, ruokakaupan kassajono tai ehkäpä neljän ruuhkassa peräkanaa seisovat autot.

Niin monta tunnelmaa, kuin on ihmisiä ohitsesi kulkemassa ja kaikki ympärilläsi tapahtuva vaikuttaa sinuunkin jollain tavalla.

Ihmisten ilmeistä pystyt tunnistamaan heidän tunnetilojaan. Jollain on huolestunut ilme kasvoillaan, toisella vihaiset kulmakarvat, kolmannella leveä hymy huulillaan ja neljännellä väsynyt ja kivettynyt katse. Jokaisella kuitenkin omansa.

Niin monta tunnelmaa, kuin on ihmisiä ohitsesi kulkemassa ja kaikki ympärilläsi tapahtuva vaikuttaa sinuunkin jollain tavalla. Oletko koskaan miettinyt miten ruuhkassa kulkeminen sinuun vaikuttaa?
Kun pysähdyt uimarannalla, kuulet lokkien laulun ja naurun. Aaltojen loiskinta tarttuu korviisi  ja lasten iloinen nauru saa sinutkin hymyilemään. Moottorivene menee ehkä kauempana ja sen hurina vaimentaa hetkellisesti muita äänihavaintoja. Nuorten poikien pallopelin huraa-huudot kuuluvat voimakkaina aika ajoin. Myös vanhempien äänet kaikuu rannalla, kun nämä huolehtivat lapsistaan.

Edessäsi näet erinäisen joukon ihmisiä nauttimassa kesäpäivästä ja rantaelämästä. Pienimmät kahlaavat rantavedessä, palloa heittelevät nuoret ovat hieman syvemmällä ja kauempana joku kelluu uimapatjalla. Aurinkoa ottavia ihmisiä on ympäriinsä rannalla ja lapsiaan vahtivat aikuiset ovat lähempänä vesirajaa. Kaikilla tuntuu olevan hauskaa.

Äänet ja elämä ympärilläsi sekä ruuhkassa, että rannalla ovat kuitenkin niin voimakkaita, että omaa sisäistä ääntä on ehkä vaikea kuulla. Uimarannalla olotilaasi vaikuttaa luultavasti myös oma suhteesi veteen. Millainen elementti vesi sinulle on?


Metsässä, kaukana asutuksesta, kauniissa männikössä ja pehmeällä sammalmatolla on rauha. Tuulen humina kuuluu kaikkialla. Lintujen laulu täyttää tyhjää tilaa. Käki kukkuu jossain kauempana, kuikan laulu kuuluu välillä ja heinäsirkka sirittää heinikossa. Kun tarkkaan kuuntelet, kuulet myös oman hengityksesi.

Edessäsi näet kauniin metsämaiseman. Auringon säteet hohtavat puiden välistä ja lämmittävät kasvojasi. Lämmin tuulenhenkäys hyväilee hellästi poskeasi ja tunnet olosi kevyeksi. Luonnon helmassa on hyvä olla ja helppo hengittää.

Ympäröivät äänet ja näyt eivät vie tilaa omilta ajatuksiltasi. On mahdollista saada yhteys omaan mieleen ja omaan sisäiseen ääneen. Miltä ajatuksia se herättää?

Omaa sisäistä ääntä olisi hyvä pysähtyä kuuntelemaan aika ajoin. Tähän metsä tarjoaa oivan mahdollisuuden. Metsän terapeuttista vaikutusta ihmisen hyvinvointiin on tutkittu ja vaikutukset ovat suotuisat. Metsässä oleskelu laskee muun muassa verenpainetta ja sykettä sekä nopeuttaa siten stressistä palautumista. Myös mieli voi paremmin, kun metsässä tulee liikuttua riittävästi.

Ympäröivää maailmaa on aika ajoin hyvä pysähtyä tarkkailemaan hetkellisesti. Erilaisissa tilanteissa ympäristö puhuttelee meitä eri tavoin. Jokaisella havainnolla on meihin omanlaisensa vaikutus. Noissa tilanteissa on mahdollisuus oppia sekä itsestä että ympäristöstä.
Luonnon rauhassa omaa sielunmaisemaa voi tarkastella lähemmin sekä antaa omien ajatusten ja tunteiden soljua läpi mielen ja kehon.
Kuuntelemalla ja katselemalla ympärilleen, elämä haastaa meitä tavallaan. Se muovaa ajatuksiamme ja kokemuksiamme. Hektisyydessäkin voi itsestään oppia aina jotain uutta.

Luonnon rauhassa omaa sielunmaisemaa voi tarkastella lähemmin sekä antaa omien ajatusten ja tunteiden soljua läpi mielen ja kehon. Pysähtymällä siihen tunteeseen, että saa olla osana avaraa maailmaa ja hengittää yhdessä metsän kanssa tekee jokainen palveluksen itselle. Niin on mahdollista hoitaa omaa mieltä ja kehoa sekä vähentää stressiä kiireisinäkin aikoina.

*Milloin viimeksi kävit metsässä?

Joko seuraat blogia Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

Suositut tekstit