Tavallisen arjen ylistys

Taas se alkaa. Tavallinen arki, tavallisine toimintoineen.  Ihan tavalliset aamut, aamukiireineen ja tavallisine aamuaskareineen.
Joka arkiaamu on noustava ajoissa, jotta ehtii tehdä kaikki tavalliset aamutoimet ja valita tavalliset vaatteet päälleen. Tulee taas  tavalliset viikot, jolloin lapset käyvät koulua ja vanhemmat töissä. Viikonloppuisin ehditään tehdä tavallisesti myös jotain kivaa yhdessä.
 
Tavallisesti koulun jälkeen tehdään läksyt, syödään yhdessä ja sitten jollakin on jokin harrastus. Melkein joka päivä isä tai äiti käy ihan tavallisessa ruokakaupassa ja meillä syödään ihan tavallista kotiruokaa; ehkä jauhelihakastiketta tai makkarakeittoa.
 
Tavallisena arkipäivänä kotiin tullessani eteisessä on levällään useita kenkäpareja ja koulureppuja. Myös ulkovaatteita on myttynä lattialla. Tavallisesti koirat tulevat iloisina vastaan ja vaativat huomiota. Eipä ole tavatonta sekään, että lapsilla on kamala nälkä ja ruuan pitäisi olla heti jo pöydässä.
Joku lapsista on tavallisena päivänä jo ehtinyt ottamaan välipalaa ja juustot, kinkut ja leivät on tavalliseen tapaan levällään pöydällä. Hyvin usein tavallinen arki-ilta menee kotiaskareiden lomassa ja lasten asioita hoidellessa. Tavallisesti jokaisella on päivästään jotakin kerrottavaa ja useimmat päivistä ovat olleet melko tavallisia. Silti niiden tapahtumia on mukava kertoilla esimerkiksi ruokapöydän äärellä,  mahdollisimman kovalla äänellä.
 
I
llan tullen meillä tavallisesti lämpiää sauna ja siellä halukkaat voivat käydä. Iltapalaa syödään tavallisesti siinä kahdeksan aikaan, jonka jälkeen pienimpien hammaspesuissa tavallisesti aikuinen auttaa. Iltapesujen jälkeen luetaan tavallisesti iltasatu ja sitten onkin aika käydä nukkumaan. Tavallisesti me vanhemmat saatetaan hetki vielä valvoa ja valmistella seuraavaa aamua, ennen nukkumaanmenoa.
 
Tavallinen arki on välillä vähän tylsää ja harmaata. Päivissä on toistensa kaltaisia piirteitä ja samat rutiinit toistuvat uudestaan ja uudestaan.
 
Silti se ihan tavallinen arki luo turvalliset raamit lapsille ja koko perheelle. Ne ihan tavalliset arjen askareet pitävät meidät kiinni siinä arjessa jota elämme. Se ihan tavallinen arki on turvasatama, kun elämässä tulee yllätyksiä. Se tavallinen arki on täynnä pieniä ihmeitä, kun tarkkaan katsoo. Ja tavallisen arjen keskellä, kun asioilla on tapana järjestyä, ehtii noita pieniä ihmeitä ihmettelemään turvallisesti ja turvallisessa seurassa. Ja kun tavalliseen arjen aloittaa hellällä herätyksellä, alkaa päivä varmasti hivenen verran suloisemmin.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit