Puhu äänellä jonka kuulen

 
” Puhu äänellä, jonka kuulen 
Sanoilla jotka ymmärrä 
Runoilla jotka käsitän” 
                                                            (Happoradio)







Yhteinen sävel ei parisuhteessa aina löydy itsestään, vaan vaatii molemmilta osapuolilta sitoutumista suhteen hoitamiseen. Tutut ja turvalliset toimintamallit voivat ajan mittaan alkaa tuntua huonoilta ja sen vuoksi niitä onkin päivitettävä.  Kahden ihmisen välinen yhteys ei pysy hyvänä täysin hoitamattomana. Tie toisen luo metsittyy ja kasvaa umpeen pikku hiljaa, mikäli sitä ei raivata. Myöhemmin ryteikön läpi, takaisin toisen luo löytäminen, onkin vaikeaa ja saattaa aiheuttaa haavoja matkalla.

Suhteen hoitaminen vaatii sen kasvuston tuntemusta, jota kussakin maaperässä helposti kasvaa. Osa kasvustosta on niitä rikkaruohoja, joita saa jatkuvasti olla pois kitkemässä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jotkut käyttäytymismallit tai tavat, joita pois oppimalla pyritään suhteessa kenties löytämään yhteinen tapa toimia.

Joskus kuitenkin vanhojen toimintamallien toteuttaminen tuntuu toisesta helpommalta ja niiden käyttöön syyllistyy toistuvasti. Samaan aikaan toinen osapuoli pyrkii parhaansa mukaan kitkemään kyseistä tapaa pois, yhteisestä päiväjärjestyksestä, kuin se olisi suhteessa rikkaruohona. Mikäli molemmat työskentelevät asian kanssa samaan suuntaan, lakkaavat nuo rikkaruohot lopulta kasvamasta ja yhteiseen suuntaan on helpompi jatkaa.

Villiviinin tai humalan kaltainen kasvi valtaa myös helposti sijaa parisuhteessa, mikäli sen kasvua ei yhteisesti rajoiteta. Tällaisiksi kasvustoiksi kehittyvät ehkäpä jotkut kielteisemmät seikat parisuhteessa, joista puhuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta tai kenties niistä ei ole koskaan opeteltu puhumaan. Tuollaiset asiat voivat alkaa valtaamaan tilaa ajatuksissamme ja suurenevat suurenemistaan. Lopulta kasvusto on  levittänyt lonkeronsa kaikkialle mielemme sopukoihin ja noiden lonkeroiden pois repiminen onkin kovin vaikeaa.

Parisuhteen perushuoltoa, sitä nurmikon ajoa, haravointia ja rikkaruohojen kitkemistä tulee tehdä mielestäni jatkuvasti. Tämä tarkoittaa yhteisessä arjessa töiden jakoa tasapuolisesti, yhteisen ja oman ajan järjestämistä molemmille osapuolille ja niistä sopimuksista kiinni pitämistä, mitä aikanaan on yhdessä sovittu.



Perusarki on kaiken kivijalka, joka luo turvaa koko suhteelle sekä antaa luottoa sille ajatukselle, että toinen osapuoli on rinnallani minua varten sekä apunani ja tukenani, vaikka millainen luonnonmullistus tulisi. Tämän perusajatuksen turvin metsän- tai puutarhanhoito ei tunnukaan tolkuttoman raskaalta.

Noiden perustöiden lisäksi on kevät- ja syystalkoot hyvä järjestää parisuhteessa säännöllisesti, sillä niissä suhteen suurempia linjauksia voidaan tarkastella lähemmin ja tehdä tarvittavia muutostöitä, mikäli siltä tuntuu. Näin suhteessa yhteyden metsittyminen voidaan estää ja myönteinen kasvusto saa lisää tilaa kasvulleen kyseisessä parisuhteessa.

Työvälineenä parisuhteessa ovat haravan, vesurin, sahan tai kirveen sijaan sanat, lauseet, ääni ja äänensävyt. Myös fyysinen läheisyys ja kosketus ovat tärkeitä. Minulla on vahva epäily siitä, ettei mikään suhde pysy kasassa vain fyysisen läsnäolon turvin, vaan vaatii jonkinlainen henkisen yhteyden toiseen ihmiseen.

Vesurin ja kirveen terän saa teräväksi liippakivellä, kun taas parisuhteessa terävyyttä, yhteisen hyvän löytämiseen, tuovat empatia, aito läsnäolo ja ymmärrys sekä halu pysyä toisen rinnalla.

Sanat ja puhe ovat tärkeässä osassa hyvää parisuhdetta.

Tähän tekstiin sysäyksen antoi mielessäni soinut Happoradion kappale ”Puhu äänellä jonka kuulen”, jossa yhteyttä ja yhteistä aaltopituutta toiseen ihmiseen yritetään löytää, kun toinen tuntuu kaukaiselta.

Aina sanoilla tai puheellakaan ei löydy oikea tie toisen luokse, mikäli ääni tai äänensävy on väärä. Myös nämä ovat niitä seikkoja, joita suhteen perushuollossa on hyvä painottaa. Tärkeää olisi opetella alusta alkaen puhumaan toisen kanssa ja kuuntelemaan sekä kuulemaan mitä toinen sanoo.

Kun keskustelutaitoa pitää yllä on toista helpompi ymmärtää, eikä "tekstityksiä, salaisuuksien selittäjiä tai kaikkitietäviä kertojia" tarvita avuksi.

Niinpä niin. Suuriin linjoihin on mahdollista vaikuttaa pitämällä huolta pienistä asioista. Niistä, jotka ovat suhteessa kivijalkana.
 
Sitä kai se rakkaus on;  
haravointia, kitkemistä, etsimistä ja löytämistä. 
Polun ja tontin pitämistä siistinä,
jotta toisen luo on helppo löytää
ja vierellä hyvä viipyä.
 

Lisää ajatuksiani:

 
 
 
Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa?

Kommentit

Suositut tekstit